TAKDİR ETMENİN ÖNEMİ
Doğamız gereği tüm hayatımız boyunca kabul görmek ve takdir edilmek isteriz. Bir işi başardığımızda beğenildiğimizi görmek, takdir edilmek bizleri faydalı eylemler yapmaya iter. Ayrıca şunu bilmeliyiz ki kabul görmenin ve takdir edilmenin motivasyon edici özelliği yadsınamayacak kadar yüksektir.
Hiçbir riski olmayan ve çok basit bir durum olmasına rağmen diğerlerini takdir edemediğimiz gibi başarılarını kabul etmekte de güçlük çekiyoruz. Oysa ki kendimiz söz konusu olduğu zaman diğerlerinden teşekkür ve övgü dolu sözler bekliyoruz. Fakat başkaları için duygularımızı, hislerimizi açıkça ifade edemiyoruz veya etmek işimize gelmiyor. Teşekkür ederim demekte bile zorlanıyoruz. Kendimizin başarısı görülsün istiyoruz. Başkalarını başarılarıyla ya da başarısızlıklarıyla ölçmeden, oldukları gibi kabul etmekte çoğu zaman zorlanıyoruz. Başarı başkasına ait ise pek hoşumuza gitmiyor, görmezden geliyoruz. Tüm bunlar egoist doğamızdan kaynaklanıyor. Kimse kendisinde kusur bulmuyor ve kendi düşüncelerini değiştirmek yerine başkalarının düşüncelerini değiştirmeye çalışıyor. Kıskançlık, çekememezlik, nefret aramızdaki iletişimin dengesini bozuyor. Peki bu durumun üstesinden nasıl gelebiliriz? Kendimizi düşündüğümüz kadar diğerlerini de düşündüğümüzü hissettirerek… Teşekkür edilmesi gerektiğinde teşekkür ederek. “Bu işte çok başarılıydın” diyerek… Hak edilen övgüyü güzel cümlelerle söyleme cesaretinde bulunarak… Yani kendi egomuzu şaşırtabilir ve yönünü değiştirebiliriz. Gerçekten söylenilmesi gereken sözleri söyleyebiliriz. Bu bize bir şeyler kaybettirmez. Aksine karşılıklı haz ve mutluluk verir. Kısacası kendi doğamızın farkında olup, hayatımızın her döneminde çevremiz ile sağlıklı iletişim kurmamız ve birbirimize hayatın zor koşullarına rağmen itiş gücü vermemiz mümkün. Takdir etme ve kabul görmenin kişiler arası bağı kuvvetlendirmede önemli bir yeri olduğuna da dikkat çekmek isterim. Karşılıklı saygıyı, sevgiyi, güven ve hoşgörüyü arttırır ve iyi hissetmemizi sağlar. Ayrıca takdir edilmek kişileri düzgün davranışa teşvik eder, cesaretlendirir, yapabilecekleri işlerde daha başarılı olmak için çaba sarf etmeye iter.
Övgü, beğenme ve takdir; evde çocukların, okulda öğrencilerin, iş yerinde çalışanların öğrenme süreçlerini olumlu yönde etkiler ve hızlandırır. Kişinin kendine olan güvenini arttırır ve ruhu besleyerek mutluluk verir. Yapılan iyi şeylerin onaylanması, başarılı girişimlerin takdir edilmesi kişilerin kendilerine olan güvenini arttırır.